Guide til video
6 trin du skal gennemføre, inden du trykker “optag”
Denne guide kan bruges generelt til forberedelse af læringsvideoer. Udgangspunktet for teksten er dog, at man benytter sin mobiltelefon til at foretage disse optagelser.
På websitet visualiseringsdesign.dk kan du også se en video med en kort præsentation af de 6 trin.
Inden du skal i gang med at optage, bliver du nødt til at investere lidt tid i forberedelser. For at videoen bliver mest mulig effektiv ift. læringsprocessen, gælder det nemlig om at minimere forstyrrende elementer i videoen, og dette gøres bl.a. ved, at
- Finde en god lokation
- Finde en god placering og kameravinkel
- Vurdere lyset og evt. opsætte andre lyskilder
- Vurdere akustikken og minimere baggrundsstøj
- Forberede eventuelle remedier
Første gang du optager, kan det virke, som om du bruger meget tid på alle disse forberedelser. Det er dog tid, som du investerer i dit fremtidige arbejde med video, hvor du efter nogle indledende prøveoptagelser får dannet dig procedurer, så du i løbet af kort tid kan starte op, hver gang der skal optages nye videoer til undervisningen.
I denne tekst går vi ud fra, at en stor del af dine videoer vil være med dig i kameraets fokus. Det kan selvfølgelig variere fra fag til fag, og videoer kan sagtens helt være uden, at modtageren kan se speakeren/underviseren.
1. Lokation for optagelse
Det kan være svært at finde et lokale, der er ideelt til optagelse af video. Sørg for at finde en lokation, hvor du kan nedbringe tilstedeværelsen af forstyrrende elementer så som dårligt lys, dårlig akustik og graden af støj fra omgivelserne.
Test potentielle lokationer ved at optage en ”selfie” video, hvor du taler til kameraet, og stiller dig forskellige steder i rummet. Derefter kan du bedre vurdere lyd, lys, baggrund og eventuel baggrundsstøj.
Lokation - huskeliste
Udpeg forstyrrende elementer
- Hvor lyst er der på lokationen?
- Hvordan er akustikken? (Klap med hænderne og lyt)
- Er der baggrundsstøj? (Luk øjnene og lyt)
Tag billeder eller optag filmklip af potentielle placeringer
- Vurdér hver placering og vælg en lokation at arbejde videre med
2. Kameraplacering
En mobiltelefon er som regel svær at holde oprejst, medmindre man bruger sin hånd eller en anden form for holder. Du kan prøve at bruge, hvad du lige har ved hånden for at holde en telefon fast; alt der ikke ødelægger telefonen, er som udgangspunkt et godt valg. Du kan også få en anden person til at holde kameraet eller bare helt selv gøre det i bedste ”selfie”-stil.
Skal du optage dig selv imens, du taler, er det mest effektivt, hvis du holder kameraet i øjenhøjde (eller lidt over), som stod du direkte overfor modtageren og talte.
Det virker mere personligt, og du undgår også vinkler, som du måske ikke ønske at præsentere dig selv fra.
Kameraplacering - huskeliste
Håndholdt kamera
- Tjek hvor linsen er, og hold ”øjenkontakt” med den under optagelsen
- Vurdér rystelser fra håndholdte optagelser. Lidt rysten er fint, men store rystelser bør du undgå
- Forklar en evt. hjælper, hvad du gerne vil have med i billedet
Fastholdt kamera
- Tjek hvor linsen er, og kig i dens retning under optagelsen
- Er kameraet placeret højt nok ift. til dine øjne?
- Markér kameraets placering med et stykke papir eller Post-It
3. Vinkler
Undgå at stille dig med ryggen mod et vindue. Det vil få dig til at fremstå mørk og næsten silhuetagtig på videoen, og det stærke lys vil kunne aktivere nogle uønskede funktioner i dit kamera. Resultatet vil være en video, hvor modtageren har svært ved at se dig.
Vær også opmærksom på loftslamper og deres styrke.
Den baggrund, du ender med at stå op ad, skal helst være ryddet for forstyrrende elementer. Undgå baggrunde med et billede, et maleri eller en plakat med et visuelt dragende motiv.
En skriggul billederamme placeret lige bag dit hoved eller tilstedeværelsen af ungernes legetøj, kan hurtigt tage modtagerens opmærksomhed.
Vinkler - huskeliste
Tag billeder af de vinkler, du ønsker
- Brug disse billeder til at vurdere vinklen og baggrunden
Vurdér din baggrund
- Er der visuelle omstændigheder, der tager opmærksomheden?
- Får du ”noget i hovedet”?
- Er der stærke signalfarver?
- Er der noget der spejler dig eller kameraet?
- Er der noget der bevæger sig?
Hvordan vil du bruge skærmpladsen?
- Vurdér om kameraet skal filme horisontalt eller vertikalt
- Er der skærmplads nok til at vise dit materiale?
- Hvor er du eller dit remedie placeret i skærmbilledet?
- Tænk harmoni/komposition og undgå for meget ”luft”
4. Lys
Det kan som regel være en god idé, at den stærkeste lyskilde i rummet er placeret, så den peger på den person/det remedie, du vil have i fokus. Det vil sikkert i mange tilfælde være dig, men benytter du remedier, bør du lave nogle testoptagelser, hvor du eksperimenterer med lysets placering alt efter hvilket type remedie, der er tale om.
Alle lyskilder vil kunne bruges, når du forbereder din optagelse. Det være sig kontorlamper, stuelamper, lommelygter, mobiltelefonens blitz/LED-pære eller lysindfald fra et vindue (vær dog her opmærksom på ændring i lyset over tid, fx ved solens bevægelser eller forbipasserende skyer).
Bliver en lyskilde for ”hård”/skarp eller giver den genskin, kan du med fordel forsøge at blødgøre og sprede din lyskilde med reflekterende lys. Her peger du lyskilden væk fra motivet, og over på en hvid flade (Et hvidt lagen, væg eller et stort stykke hvidt karton). Den hvide flade skal være placeret, så den reflekterer lyset tilbage på motivet.
Lav altid nogle prøveoptagelser og vurdér dem ved at sætte dig i modtagerens sted. Mobiltelefoner kan være meget lysfølsomme, og billedkvaliteten kan variere meget ved selv små ændringer i lyset.
Lys - huskeliste
Lav prøveoptagelser
- Brug optagelserne til at vurdere lyset
Udpeg stærkeste lyskilde
- Kan du få lyset til at falde på dig eller eventuelle remedier?
- Forsøg at reflektere lys i din retning (karton, papir, hvid væg)
- Opsæt eget lys, som du kan retningsbestemme (lamper, projektører, lommelygter)
- Undgå genskin på dine remedier, så vigtige detaljer forsvinder
Undgå
- Stærkt lige lys bag dig eller lige ovenover dig
- Genskin fra skærme, whiteboards, glas etc.
- Hårdt lys (gør blødt ved at reflektere lyset)
- At kameraet kaster skygger på dine remedier
5. Lyd
Hele pointen med din video kan forsvinde, hvis modtagerne ikke kan høre, hvad der bliver sagt i videoen, så her må du gerne være kritisk; og en smule pertentlig. Her drejer det sig primært om at nedtone baggrundsstøj og forstyrrende akustik samtidig med, at man sikrer et passende lydniveau uden for meget støj.
Baggrundsstøj kan bedst vurderes ved at lave en prøveoptagelse, da kameraets eller din egen mikrofon opfanger lyd anderledes end dine ører. Det samme gør sig gældende for akustikken i et rum, der kan gøre tale helt uforståelig, når først den er gået igennem en mikrofon. Så selv om dit øre fx. ikke forstyrres af trafikken udenfor, vil mikrofonen ofte optage den i en sådan volumen, at den bliver meget forstyrrende på din video.
Et rum med bare vægge vil ofte have en akustik, der kan gøre tale svært hørbar på en optagelse. Her kan det være en god ide med en optagekilde/mikrofon placeret tættere på den person, der taler. Et lokale med møbler, reoler på væggene og gulvtæpper har større mulighed for at dæmpe eller bryde lydens vej rundt i lokalet.
Lyd - huskeliste
Lav prøveoptagelser
- Brug optagelserne til at vurdere lyset
Udpeg stærkeste lyskilde
- Kan du få lyset til at falde på dig eller eventuelle remedier?
- Forsøg at reflektere lys i din retning (karton, papir, hvid væg)
- Opsæt eget lys, som du kan retningsbestemme (lamper, projektører, lommelygter)
- Undgå genskin på dine remedier, så vigtige detaljer forsvinder
Undgå
- Stærkt lige lys bag dig eller lige ovenover dig
- Genskin fra skærme, whiteboards, glas etc.
- Hårdt lys (gør blødt ved at reflektere lyset)
- At kameraet kaster skygger på dine remedier
6. Remedier
Undervejs i videoen vil det ofte være nødvendigt at vise modtageren visuelle materialer til understøttelse af det faglige indhold. Disse materialer kan eksempelvis være modeller, grafikker, nøgleord og punktopstillinger.
I videoredigerings-apps kan man ofte lægge grafik ind over sine videoer eller klippe imellem optagelser af underviseren og optagelser af remedierne.
Føler du dig ikke helt dus med de forskellige digitale værktøjer, kan du dog sagtens benytte dig af mere analoge metoder, uden at det går ud over videoens læringsindhold.
Remedier - huskeliste
Almindelig ”tavleundervisning”
- Benyt plancher eller whiteboards (pas på genskin)
- Tegn på almindeligt papir
Lav dine egne remedier
- Print visuelle læremidler ud og hold dem op foran kameraet
- Klip visuelle elementer i karton
- Byg visuelle elementer i LEGO
- Brug Post-Its
“Animér” analogt
- Placér remedier på et bord, og bevæg dem rundt, imens du forklarer
- Placér remedier rundt omkring på lokationen, og bevæg kameraet rundet imellem dem, imens du forklarer
- Lav stop-motion videoer
På eVidenCenters website kan du finde en kort tjekliste over de forskellige punkter. Du kan også se en beskrivelse af vores workshop omhandlende Videoproduktion på Smartphone samt hente et mere dybdegående temahæfte om emnet.