Hvad er MindMeister?
MindMeister er et proces- og samarbejdsværktøj, der giver de lærende og undervisere mulighed for at arbejde sammen i en fælles platform på en enkel og intuitiv måde. MindMeister er en måde at præsentere og disponere indhold, viden eller opgaver på. Gennem MindMeisters forskellige skabeloner kan man, ud over et klassisk mindmap, også skabe brainstorms, idégenerering, strukturering af data, forretningsplaner, To do lister m.m. Alle kan inviteres til at tilgå og generere indhold i projekterne, og det er samtidig muligt at se, hvem der bidrager med hvilket indhold. MindMeister er integreret i flere programmer, der gør det muligt at dele færdige projekter gennem fx Google Apps eller sociale medier, og derudover kan projekterne også eksporteres som Word, Power Point eller som PDF-fil.
I starten af januar 2015 opdaterede MindMeister, med muligheden for at oprette kommentarer og lave afstemninger i projekterne.
MindMeister og læringsformer
MindMeister som samarbejdsværktøj understøtter en socialkonstruktivistisk læringsform, hvor de studerende i fællesskab skaber viden og indhold gennem MindMeisters forskellige projektskabeloner. Arbejdet i MindMeister gør det muligt for de lærende at arbejde både synkront og asynkront i deres projekter. De lærende kan altså tilgå projektskabelonerne på alle tidspunkter og bidrage til det fælles indhold, når det passer dem.
Underviserens rolle i et socialkonstruktivistisk arbejde er løbende at vejlede og skrive kommentarer til de lærendes arbejde i MindMeister. Det giver også underviseren mulighed for løbende at følge projekterne helt tæt på og iagttage processen.
MindMeister i undervisningen
Muligheden for at samarbejde i MindMeister, kan fx være gennem oprettelsen af et mindmap, hvor der tages udgangspunkt i et konkret emne. De lærende generer hver især relevant indhold i mindmappet, som er med til er perspektiverer emnet. Det kan være begreber, definitioner og forståelser, som kan være med til at forklare og afdække emnet.
Mens de lærende genererer indholdet i mindmappet, kan underviseren løbende komme med feedback på processen og diskutere med de lærende hvilke begreber, der er relevante for emnet og dermed mindmappet. Mindmappet kan løbende i processen ændres og udfoldes, og kan til sidst i forløbet danne udgangspunkt for en opsamling og evaluering på emnet.
Eksterne henvisninger
For at komme i gang med MindMeister skal man oprette en profil på Mindmeister.com, og derefter er der fri tilgang til de forskellige muligheder. I den gratis version er der dog en begrænsning på tre projekter, som kan deles. Men der er ikke begrænsning på antal personer, man kan dele sit projekt med. De øvrige tilkøbsmuligheder kan findes her: https://www.mindmeister.com/da/pricing.
App Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.meisterlabs.mindmeister&hl=da
App iOS: https://itunes.apple.com/us/app/mindmeister-mind-mapping/id381073026?mt=8
MindMeisters youtube kanal med tutorials: https://www.youtube.com/user/MindMeister